In de toekomst minder tandbederf dankzij aspirine?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Volgens onderzoek van de Queen’s University in Belfast (Ierland) kan aspirine helpen bij de wederopbouw van het kalkhoudende tandbeen. Dat is de harde laag onder het glazuur. De onderzoeksresultaten zijn recentelijk gepubliceerd.

Men beweert dat alleen aspirine, waarvan het voornaamste bestanddeel acetylsalicylzuur is, helpt. Paracetamol dus niet. De studie toont dat lage doseringen aspirine de beschadigde structuur in tanden en kiezen kan herstellen, omdat het de aanmaak van mineralen zoals kalk verhoogt.

De wetenschappers concluderen: “Aspirine kan tandbederf reduceren.” Ze benadrukken overigens wel dat er nog meer onderzoek nodig is om vast te kunnen stellen wat de exacte effecten van de pijnbestrijder op tanden zijn. Het is dus niet zo dat er nu al kan worden geadviseerd hoeveel aspirine we preventief dienen te consumeren.

Dit nieuws is bekend gemaakt op de jaarlijkse conferentie van de British Society for Oral and Dental Research in Plymouth. De onderzoekers hopen dat hun bevindingen uiteindelijk zullen leiden tot een wereldwijde vermindering van tandbederf en vullingen.