Als een enkele tand of kies is beschadigd, onvoldoende basis heeft om gevuld te worden, of ervoor zorgt dat u niet goed kunt kauwen, kan dat reden zijn om voor een kroon of een brug te kiezen. Deze zijn bedoeld als duurzame vervangers voor (enkele) tanden of kiezen.
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. De kroon lijmen we vast op de tand of kies. Hiermee krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm weer terug.
Een brug maken we als één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen ontbreken. De brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen, die op pijlers passen en een tussendeel. Dit tussendeel bestaat uit één of meer kunsttanden of -kiezen, die de open ruimte opvullen.
Zo maken we kronen en bruggen
Stap 1
Uw tand of kies wordt door de tandarts deels afgeslepen, zodat er genoeg ruimte is voor de kroon of brug. Vervolgens maken wij met een afdruklepel met een rubberachtige massa een afdruk van (een gedeelte) van uw kaak. In deze afdruk gieten we gips, wat een model oplevert dat als basis voor uw kroon of brug dient.
Stap 2
Met een beetregistratie bepalen we hoe de tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor maken we ook een afdruk van de tegenovergelegen kaak. Als de kroon of brug vóór of achter in de mond staat, bepalen we zorgvuldig de kleur die uw kroon of brug moet krijgen, om een naadloos geheel met uw bestaande gebit te vormen.
Stap 3
De afgeslepen(geprepareerde) tand of kies wordt, terwijl uw definitieve kroon of brug gemaakt wordt, afgeschermd met een noodkroon. Zo kunt u de wachttijd comfortabel overbruggen. Houd er wel rekening mee dat u met zo’n noodvoorziening voorzichtiger moet omspringen dan met de uiteindelijke kroon.
Stap 4
Bij de laatste afspraak past de tandarts de kroon of brug, en zet deze vast in uw mond. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt de tandarts een snelhardend cement aan. De kroon of brug wordt vervolgens op zijn plaats geschoven en stevig aangedrukt.
Zo onderhoudt u uw kroon of brug
Uw kroon of brug kunt u onderhouden zoals de rest van uw gebit. Al is wat extra aandacht voor de dagelijkse mondhygiëne wel op z’n plaats. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet goed schoon gehouden worden. Vooral bij de rand van de kroon of brug kan gemakkelijk tandplak blijven zitten.
Potjes met verschillende porcelein kleuren,die vermengd worden om zo de uiteindelijke kleur en vorm te krijgen van een kroon of brug.