Als er geen tanden en kiezen meer in de mond zijn, kunt u kiezen voor een prothese (kunstgebit). Wij zorgen ervoor dat de prothese goed past én dat uw prothese zoveel mogelijk lijkt op uw oorspronkelijke gebit. Dit gebeurt aan de hand van uw eventuele oude prothese, foto’s, uw wensen en onze eigen creativiteit.
Zo maken we een goede prothese
Stap 1
De eerste afdruk van de kaak maken we met een metalen lepel en uitgegoten met gips. Op het model maken we met kunststof een afdruklepel, die precies de vorm van de kaak volgt.
Stap 2
Met deze op maat gemaakte lepel maken we de tweede afdruk. Het gebruikte ‘afdruk-materiaal’ is dan soepel en detailgevoelig. Dit zorgt ervoor dat de afdruk heel nauwkeurig wordt. Deze afdruk moet eigenlijk dan al plezierig aanvoelen en vast zitten in de mond.
Stap 3
>Bij de volgende afspraak meten we precies hoe u van nature dichtbijt en bepalen we de hoogte van de kaken tegenover elkaar. Verder bespreken we in deze afspraak de kleur en de vorm van de te gebruiken tanden. Wanneer dit in een articulator (kunstkaakgewricht) is gezet, kunnen we in de ontstane ruimte een voorlopige opzet van de prothese maken.
Stap 4
De afspraak daarop kunt u de prothese passen. Hij is dan nog niet af, het is een passing in was. Zo kunnen we nog eventuele correcties doen. Als alles goed voelt en oogt, zetten we het geheel om in de draagbare kunststof .
Stap 5
In de laatste stap wordt de prothese bij de patient geplaatst en gekeken of er geen pijnlijke pleken zijn.
Er zijn drie regels na het plaatsen van een prothese : het mag vervelend zijn en irriteren, maar geen pijn doen.Het is net als een paar nieuwe schoenen ,je moet er aan wennen.
Zo onderhoudt u uw prothese
- Spoel na iedere maaltijd de mond en de gebitsprothese met water.
- Poets minstens één keer per dag met een tandenborstel met een niet-agresseieve gebitsprothesereiniger. Beter nog is het om na elke maaltijd de prothese te poetsen.
- Borstel het tandvlees dat in contact staat met de gebitsprothese, en de ruimte tussen de tanden zorgvudig met een zachte tandenborstel en tandpasta.
- Spoel de gebitsprothese na de reinigingsbeurt goed af onder stromend water.
- Wanneer u de prothese niet draagt, kunt u hem het best bewaren in een met water gevuld gebitsprothesedoosje.
- Leg de gebitsprothese nooit in water warmer dan 40 graden celsius, en gebruik zéker geen bleekwater of schuurmiddelen.
- Overleg met ons of de tandarts wanneer het gebit aangepast moet worden of vervangen moet worden. De meeste verzekeraars vergoeden eens per vijf jaar een vervanging.