Een parelwit gebit is prachtig, maar niet alle bleekmethoden zijn veilig

Zweethanden, acné, teveel make-up, keiveel en keihard praten en gele tanden zijn regelrechte afknappers. Veel bekende mensen lachen ons tegemoet met een hagelwit gebit. Een wit gebit toont verzorgd. Maar een TE wit gebit is niet mooi en ook niet natuurlijk.

Om de tanden witter te krijgen, doen mensen de gekste dingen. Er zijn er die met een druppeltje chloor experimenteren, werkelijk levensgevaarlijk. Anderen eten aardbeien of poetsen de tanden met baksoda. Deze methoden worden afgeraden door specialisten.

Bleekmiddelen van de drogist zoals bleekstrips bevatten supersterke zuren. In the end wordt het gebit daar misschien wel iets witter, maar niet gezonder van.

Ons advies: tabak, rode wijn, koffie en sterke zwart thee zijn de grootste vijanden van uw tanden. Vermijd deze en poets uw gebit twee maal per dag grondig.

Mocht u wittere tanden willen, vraag dan de tandarts of tandtechnicus om advies.

www.abbinktandtechniek.nl

Gevoelige tandhalzen, wat kunt u er zelf tegen doen?

Zijn uw tanden gevoelig op momenten wanneer u iets kouds of warms drinkt? Grote kans dat u last heeft van gevoelige tandhalzen. Wanneer het tandvlees niet meer netjes om de tanden en kiezen ligt, kunnen er gevoelige tandhalzen ontstaan. De wortel van de tand en kies liggen bloot en op die plekken ontbreekt beschermend glazuur. Het gebit wordt gevoeliger voor warme, koude, zoete en zure consumptieartikelen.

Dit kan pijn veroorzaken en er kunnen ook gemakkelijker gaatjes ontstaan. Deze kwaal kan een gevolg zijn van te hard, te lang of met de verkeerde tandenborstel poetsen. Het kan ook het gevolg van een slechte mondhygiëne zijn. Onze tips:

  • Poets met beleid en kies voor een goede tandenborstel.
  • Gebruik een tandpaste voor gevoelige tanden.
  • Vermijd frisdranken en sappen. Drink water, groene thee en gemberthee.
  • Wanneer gevoelige tanden niet over gaan, is het mogelijk om een lepel te laten maken die om het gebit past. Deze wordt gevuld met een speciale tandpasta voor gevoelige tanden.

Blijft het probleem aanhouden, neem dan contact op met de tandarts.

www.abbinktandtechniek.nl

In de toekomst minder tandbederf dankzij aspirine?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Volgens onderzoek van de Queen’s University in Belfast (Ierland) kan aspirine helpen bij de wederopbouw van het kalkhoudende tandbeen. Dat is de harde laag onder het glazuur. De onderzoeksresultaten zijn recentelijk gepubliceerd.

Men beweert dat alleen aspirine, waarvan het voornaamste bestanddeel acetylsalicylzuur is, helpt. Paracetamol dus niet. De studie toont dat lage doseringen aspirine de beschadigde structuur in tanden en kiezen kan herstellen, omdat het de aanmaak van mineralen zoals kalk verhoogt.

De wetenschappers concluderen: “Aspirine kan tandbederf reduceren.” Ze benadrukken overigens wel dat er nog meer onderzoek nodig is om vast te kunnen stellen wat de exacte effecten van de pijnbestrijder op tanden zijn. Het is dus niet zo dat er nu al kan worden geadviseerd hoeveel aspirine we preventief dienen te consumeren.

Dit nieuws is bekend gemaakt op de jaarlijkse conferentie van de British Society for Oral and Dental Research in Plymouth. De onderzoekers hopen dat hun bevindingen uiteindelijk zullen leiden tot een wereldwijde vermindering van tandbederf en vullingen.

Uitgesnurkt dankzij de silensor

Nederland telt meer dan zes miljoen snurkers. Het is een serieus probleem. Veel snurkers slapen apart, omdat hun partner er last van heeft. En wie dagelijks snurkt, zou een hoge bloeddruk, stress, hoofdpijn en concentratieproblemen kunnen krijgen. Bovendien lopen snurkers een verhoogd risico op het ontwikkelen van slaapapneu.

Gelukkig is snurken te behandelen. Bij ons kunt u terecht voor een op maat gemaakt anti-snurkapparaat genaamd “de silensor”. Het geluid van snurken ontstaat door een vernauwing in de bovenste luchtweg door het verslappen van weefsels en spieren in de mond/keelholte. Hierdoor ontstaan vibraties in het zachte weefsel en zo ontstaat het irritante snurkgeluid.

Door een silensor te dragen, zullen deze problemen verdwijnen. Deze slimme anti-snurkbeugel zorgt ervoor dat de onderkaak naar voren wordt getrokken. Op deze manier ontstaat er geen verslapping van het weefsel. Veel snurkers zijn u al voor gegaan en voelen zich opgelucht, omdat ze geen snurk- en apneuproblemen meer ervaren.

Wanneer wordt een tandprothese vervangen?

Ongeveer drie miljoen Nederlanders dragen een kunstgebit of een tandprothese. Een kunstgebit kan jarenlang mee voordat het moet worden vervangen. Zolang er geen klachten zijn, kunt er prima mee doorlopen. Echter adviseren wij het kunstgebit tweejaarlijks te laten controleren. Het is ook verstandig om op controle te komen als u zelf geen klachten of problemen constateert. Door verschillende oorzaken, kan het nodig zijn dat er aanpassingen of vernieuwingen nodig zijn.

Klachten die erop wijzen dat het kunstgebit aan vervanging toe is:

  • de pasvorm is niet meer perfect (als gevolg van een slinkende kaak)
  • de kiezen zijn versleten
  • de tandprothese doet pijn
  • er blijft eten onder zitten
  • de tandprothese scheurt

Afhankelijk van slijtage en pasvorm wordt een tandprothese of kunstgebit elke vijf tot acht jaar vervangen. Wanneer u denkt dat uw gebit of prothese aan vervanging toe is, neem dan gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak. We kijken dan met u wat de beste oplossing voor u is.

Een gezonder gebit dankzij de Single-Tufted tandenborstel

Een fris en een gezond gebit maakt het leven aangenaam. Een zorgvuldige mondhygiëne zorgt voor een betere conditie van de tanden, kiezen en tandvlees. We poetsen ons gebit met een handtandenborstel of met een elektrische tandenborstel. Maar het kan nog beter, want speciaal voor lastige plekken in de mond bestaat de Single-Tufted tandenborstel.

De naam van deze borstel zegt het al, deze borstel heeft slechts een tuft (bosje) nylon haren. Deze borstel is ideaal voor:

  • Reinigen achter een laatste kies
  • Het verwijderen van achtergebleven voedselresten
  • Reinigen van openingen of gedraaide ondertanden
  • Beugeldragers
  • Om kokhalsneiging te voorkomen
  • Reiniging van kroonranden

De Single-Tufted tandenborstel is bovendien gemakkelijk in gebruik. Ze zijn er in alle soorten en maten.

Behandeling van verkleurde tanden

Bij elk persoon is de kleur van de tanden anders. Sommige mensen hebben spierwitte tanden, bij andere ogen de tanden geler. Ervan uitgaande dat we onze tanden goed verzorgen, betekent dat niet automatisch dat iedereen een egaal wit gebit heeft. Tanden kunnen verkleuren, maar het goede nieuws is: hier kan iets aan worden gedaan!

Tanden kunnen door verschillende oorzaken verkleuren. Kleurstoffen uit voeding- en genotsmiddelen dragen daar aan bij. Koffie, thee, energiedrankjes, rode wijn en roken zijn echte boosdoeners. Maar kleurverschillen kunnen ook door medicijngebruik ontstaan of door het vullen van gaatjes en het plaatsen van kronen. Wanneer een tand afsterft als gevolg van een harde klap, verkleurt deze ook en het feit dat we verouderen, maakt onze tanden er ook niet witter op.

Facings

Bewust zijn van wat we consumeren, is een begin. Wanneer het kwaad al is geschiedt, kunnen tanden worden gebleekt of kunnen er facings worden geplaatst. Door een facing kan de vorm of de kleur van een tand worden gewijzigd. Benieuwd hoe uw gebit er fraaier uit kan komen te zien? Wij vertellen het u graag, maak gerust een afspraak voor een passend advies.

Implantaten van Straumann

We werken met verschillende implantaatsystemen. Een ervan betreft Straumann. Graag vertellen wij u meer over deze wereldwijde marktleider op het gebied van tandheelkundige implantologie.

Het hoofdkantoor bevindt zich in Zwitserland en bestaat sinds 1954. Straumann onderzoekt, ontwikkelt en produceert sinds 1974 implantaten.

Het Straumann implantaatsysteem is ontwikkeld op basis van grondig wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met verschillende ziekenhuizen, onderzoeksinstituten en universiteiten. Het doel is om succesvollere implantaatbehandelingen aan te bieden en de ervaring van patiënten te verbeteren. De productontwikkeling vindt plaats in Zwitserland, de Verenigde Staten en in Zweden. Wereldwijd heeft het implantaatsysteem vertrouwen gewonnen door de Zwitserse precisie en de uitstekende klinische resultaten. Behandelaars uit meer dan 70 landen hebben ruim 14 miljoen Straumann-implantaten geplaatst.

Slechts enkele implantaatsystemen zijn wetenschappelijk onderbouwd. Straumann’s implantaatsysteem is een van de best gedocumenteerde implantaatsystemen met meer dan 35 jaar aan wetenschappelijke en klinische onderzoeksresultaten. Over de Straumann-implantaten zijn bovendien meer dan 700 wetenschappelijke publicaties verschenen.

Voorkomen van tanderosie

Tanderosie is een serieus probleem voor het gebit. Wanneer men er last van heeft, wordt het tandglazuur opgelost. En wanneer dat beschermende laagje eenmaal is verdwenen, komt het niet meer terug. Voorkomen is beter dan genezen in dit geval!

Om tanderosie te voorkomen, worden de volgende dranken sterk afgeraden: frisdranken, sportdranken en vruchtensappen. Zuur fruit (citrusvruchten en bessen) is ook slecht. Net zoals snoepgoed en olijven.

Ons advies:

Drink het liefst water en zorg ervoor dat zuurhoudende dranken zo min mogelijk in contact komen met je tanden. Drink bijvoorbeeld met een rietje.

Poets twee keer per dag grondig met een zachte tandenborstel.

Poets niet direct na de maaltijd of het snacken, maar wacht een uurtje.

Vermijd de consumptie van zure producten voor het slapen gaan.

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag

Facings

Wanneer de tanden eenmaal (helaas) zijn aangetast door tanderosie, kan men voor facings kiezen.

Onderschat tandenknarsen niet!

Tandenknarsen wordt met een chique woord ‘bruxisme’ genoemd. Tandenknarsen gebeurt meestal ’s nachts en onbewust.

Boven- en ondertanden schuiven krachtig over elkaar heen en hierbij ontstaat een knarsend geluid. Er kunnen verschillende oorzaken zijn die deze vervelende eigenschap veroorzaken.

Als gevolg van bruxisme kan men ook andere klachten krijgen zoals: hoofdpijn, slecht slapen, vermoeidheid, pijnlijke tanden en kaken, nek- en schouderklachten en last but not least gebitsschade.

Gelukkig is hier iets aan te doen. Door ‘s nachts een splint te dragen, kan het tandenknarsen worden voorkomen. Dit is een opbeetplaatje van ongeveer 2-3 mm dik. Veel mensen ondervinden hier veel profijt van. Verder afslijten van uw tanden wordt op deze manier bovendien voorkomen.

Voor meer informatie hierover kunt u ons contacten.